Нашите Учители

Христо Михайлов

Христо Михайлов e президентът на Айкидо клуб Имеон. Той е роден на 27.09.1962 г. С бойни изкуства започва да се занимава през 1976г., като минава през школите на киокушин-кай карате и таекуондо, у-шу и тай-чи чуан, докато накрая открива призванието си – АЙКИДО.

С практикуване на Айкидо започва да се занимава през 1987 г. Към настоящия момент е носител на 6-ти дан. Участва в създаването на Българска Айкидо Федерация както и на много клубове в цялата страна.

О Сенсей Морихей Уешиба

Морихей Уешиба е роден на 14.12.1883 в Танабе, префектура Вакаяма. В средата на 30-те години Морихей става най-известният в света на бойните изкуства не толкова заради уменията му в различните традиционни изкуства, а заради епохалната природа на оригиналното му творение, „обединението на дух, съзнание и тяло“ в айки, формално наречено айки-будо.

През 1941 айки-будо е присъединено към Будокай – правителствена организация, обединяваща бойните изкуства. Приблизително тогава за първи път е използвано името айкидо. През 1960 Морихей заедно с Уосатуро Уно, майстор по кюдо, получават наградата Хирохито, давана преди това само на трима души в света на бойните изкуства.

О“Сенсей Морихей Уешиба почива на 26.04.1969 в 17 часа. Поклонението се състои на 1.05. Същия ден Създателят е посмъртно награден от император Хирохито. Прахът му е положен в семейния храм на Уешиба в Танабе.

Хироши Исояма Сенсей

Хироши Исояма е роден през 1937 в префектура Ибараки и започва да практикува Айкидо на 12- годишна възраст под ръководството на О’Сенсей. Познат е с мощта на техниките си.

Сенсей Исояма става президент на All Japan Federation, както и технически съветник към Айкикай. След смъртта на Морихиро Сайто той става и пазител на светлината на Айки в Ибараки Доджо.

През дългата си кариера в Айкидо, Исояма Сенсей става Ръководител ‘Отбранителни тактики’ към Японските Военни Части. Същевременно ръководи обучения по самоотбрана към Американските Военни Части. Освен това Сенсей Исояма е и един от основните учители на Американската кино звезда Стивън Сегал.

Шигеми Инагаки Сенсей

Роден през 1946 в префектура Ибараки, Шигеми Инагаки започва да практикува Айкидо на 12- годишна възраст под ръководството на О’Сенсей.

След смъртта на Създателя на Айкидо, Инагаки прекарва 2 години и половина в ‘Ибараки Шибу доджо’ като ‘вътрешен ученик’ (Uchi-deshi) на Сайто Сенсей, с когото пътуват заедно до Хавай и Калифорния, популяризирайки Айкидо в САЩ.

Към настоящия момент е ръководител на ‘Ибараки Шибу доджо’ (‘Ивама доджо’).

Таканори Курибаяши Сенсей

Роден през 1963 г. в префектура Сайтама, Япония. След като завършва Литература в местния университет, Таканори Курибаяши започва да практикува Айкидо под ръководството на Итиро Сибата.

През 1986 г. е приет за ‘вътрешен ученик’ (Uchi-deshi) в ‘Хомбу доджо’ –Световното Айкидо Седалище. Преподава Айкидо към Международната Айкидо Федерация и в различни университетски клубове.

Георги Иванов Сенсей

Сенсей Георги Иванов (4 дан) е роден през 1958 г. в гр. Силистра. Започва да се занимава с бойни изкуства през 1972 г.

Възпитаник е на хореографския институт в гр. София, и ученик на един от най-големите български хореографи н.а. Димитър Димитров – Палаврата, като 10 години е професионален хореограф. През 80-те години преподава народни танци и междувременно започва да практикува Айкидо.

Сенсей Г. Иванов успява да съчетае методите на преподаване на народните танци с тези на Айкидо, като по този начин по това време започва да се говори за българска методология в преподаването на Айкидо.

Създал Българската и Монголската Айкидо Федерации и предал своята любов към Айкидо на всичките си ученици, Сенсей Георги Иванов ще остане водещото име в историята на Българското Айкидо.