Българска Айкидо Федерация

В началото във федерацията са включени 4 клуба. В края на 1990г. БАФ установява контакт с Европейската Федерация по Айкидо (ЕАФ). Малко след това в България пристига председателят на Световната Айкидо Федерация (ИАФ) Джорджио Венери (6-ти дан ) и провежда 5-дневен семинар по айкидо. На 29.04.1991г. в Люксембург се провежда конгрес на ЕАФ, където присъстват делегати на БАФ, които участват и на семинара, проведен успоредно с конгреса. Два месеца по-късно в България се провежда семинар с Йошиаки Йокота (6-ти дан), инструктор от Айкикай Хомбу Доджо. В началото на следващата година (1992) в България пристига Генералният Секретар на Айкикай Хомбу Доджо – Масатаке Фуджита (8-ми дан), за да проведе няколкодневен семинар. В същия период клубовете в БАФ се умножават и достигат до 10 клуба в цялата страна. На проведения извънреден конгрес на ЕАФ в Брюксел през май 1992г., БАФ е приета за редовен член на ЕАФ, а през есента на същата година за член на ИАФ и Айкикай Хомбу Доджо.

Започват редовни семинари, водени от майстори изпратени от Европейската и Световната Айкидо Федерации. Най-малко три пъти на година айкидоките от цялата страна се събират и под вещото ръководство на японски шихани (висши инструктори) изучават айкидо. През 1993г. в Хага се провеждат Игрите на Неолимпийските Спортове (World Games). Показаното от българските айкидоки там поставя българите редом с най-добрите в това бойно изкуство, а успоредно с Игрите се провежда и конгрес на ЕАФ. Доброто представяне на възпитаниците на БАФ и цялостната и дейност бяха предпоставка за избирането на София за домакин на конгреса на ЕАФ през октомври 1995г. На проведения в Парк-хотел Москва конгрес пристигат айкидоки от 44 страни общо от 3 континента. На този конгрес президента на БАФ – Георги Иванов е избран за член на Управителния съвет на ЕАФ и за заместник-председател на Комисията за развитие на айкидо в Европа. Отзивите за организацията на конгреса и семинара, който се провежда успоредно с него, са много добри.

В края на 1996 година в БАФ членуват 24 клуба от цялата страна, като инструкторите са защитили своите „дан“ степени пред оторизирани японски майстори (шихани) от Айкикай. Притежателите на първи дан са над 20, втори дан – 10 айкидоки, а председателят на БАФ Георги Иванов е с трети дан, защитен при Фуджита Сенсей. На 1.12.1996 г. при трагични обстоятелства сенсей Георги Иванов загива при автомобилна катастрофа. При този инцидент смъртта си намират по-големият син на сенсей Иванов и двама млади айкидоки, ученици от Айкидо клуб „Айкикен“, гр. Русе. Загубата е не само за Българската и Европейската Федерация – целият айкидо свят е в траур. По това време вече се говори за Българска методология в преподаването на Айкидо. На извънредния конгрес на 8.02.97 г. щафетата поемат първите ученици на Сенсей Георги Иванов.

За кратко време загубените контакти в страната и организацията са възстановени и новото ръководство на Федерацията започва усилена работа в три основни направления-директни контакти с Япония, финансиране на нови Айкидо изяви и създаване на нови доджо-зали в страната и чужбина. Резултатите не закъсняват и на 21.03.97 в България пристига официална делегация от Хомбу-доджо. Десет японски майстори под ръководството на Шоджи Секи Сенсей (7 дан, Шихан) провеждат 3-дневен семинар, придружен от демонстрация в Националния Дворец на Културата. В края на семинара на Сенсей Георги Иванов посмъртно се присъжда 4-ти дан.
След получаване на запитване от Македония, на 03.04.97, на проучваща командировка в Скопие, заминават двама инструктори от БАФ. Условията се оказват благоприятни и в Скопие се поставят основите на ново доджо. 20 дни по-късно, на Общо събрание на делегатите на БАФ, Айкидо клуб „АЙКИКАЙ СКОПИЕ“ е приет за редовен член на Федерацията.

След целенасочена работа в цялата страна на 22.05.97 в София се провежда Общо събрание на делегатите от всички Айкидо клубове в България. Приема се нов Управителен съвет, Техническа комисия и се ратифицира членството на нови Айкидо клубове от страната и чужбина. По същото време от Световната Айкидо Федерация пристига покана за участие в Световните игри на неолимпийските спортове – Лахти“97. Точно преди заминаването за Финландия, на 03.08.97 в България пристига за семинар и провеждане на изпити за майсторски (дан) степени, Масатаке Фуджита Сенсей (8 дан, Шихан) – технически отговорник за България. На 12.08.97 за Финландия заминава 9 членна делегация, която взима участие не само в Игрите на неолимпийските спортове, но и в семинар на Моритеру Уешиба Сенсей (Доджо-чо, а понастоящем – Дошу) – внук на Морихей Уешиба…

На 02.12.97 Масатаке Фуджита Сенсей, Артур Бакас Сенсей и представители на БАФ извършват поклонение пред гроба на създателя на Българска Айкидо Федерация, а на 04.12.97 отново в Националния Дворец на Културата се провежда Айкидо демонстрация в памет на Георги Иванов Сенсей. За демонстрацията и съпътстващия я семинар пристигат представители от всички Айкидо клубове в страната.
Създава се и се излъчва по националната телевизия документален филм за живота и делото на Сенсей Иванов, в който взимат участие представители на почти всички бойни изкуства в България.
Още от самото начало на 1998 година БАФ започва публичните си изяви с организирането и провеждането на Будо-гала в морската столица на България – Варна. Участие в тази най-голяма демонстрация на бойни изкуства взимат представители от всички школи в страната. Чудесният отзив сред зрителите и масмедиите е главната причина този фестивал да стане традиционно събитие, откриващо всяка година Будо живота в България.
На 04.06.98 от Япония пристигат Хироши Исояма Сенсей (Шихан, 8 дан), Хидео Йонемочи Сенсей (Шихан, 8 дан) и придружаващият ги Йошинобу Ирие (4 дан), за да проведат няколкодневен семинар. Успоредно с това се провежда презентация на Айкидо в Националната Спортна Академия. Създаването на следдипломна квалификация към този ВУЗ е първата крачка към издигането на Айкидо в България на академично ниво.

На 11.07.98 в България пристига техническия директор на БАФ, Масатаке Фуджита Сенсей, за провеждане на Лятно Айкидо училище и изпити за майсторски степени. Практиката и разговорите с Фуджита Сенсей и придружаващия го Бакас Сенсей изясняват проблема със статута на БАФ и неизбежно съществуващите алтернативни Айкидо организации в страната. На тези разговори се уточняват подробностите за предстоящият през декември 1998 Симпозиум „Айкидо и енергия“ за страните от Източна Европа – съвместна инициатива на БАФ и Фондацията за подпомагане на Айкидо в Европа. За съжаление, вследствие на зародили се организационни проблеми симпозиумът не се състой.
Поради различия във възгледите през 1998-1999г. се появят противоречия между ръководството и членовете на БАФ, които довеждат до създаването на Национален Айкидо Съюз в началото на 1999г., а през 2000г. няколко клуба от БАФ учредяват Иуама Рю Айкидо – България. Периодът 2000-2004г. е много динамичен за БАФ. Привличането на нови членове в Управителния съвет на БАФ довежда до стабилизиране на положението и решаването на съществуващите проблеми. Изгражда се изцяло нова политика на организацията. Подновяват се контактите с Хомбу-доджо, в резултат на което Сенсей Хироши Исояма (8 дан) посещава България отново през юни 2000г.(и 2002 г.) и на проведения извънреден конгрес на БАФ бива избран за Почетен председател. Месец по-късно Сенсей Исояма представя България на конгреса на ИАФ в Токио, Япония. През 2000-2004 г. се провеждат множество семинари с майстори като Исояма Сенсей, Йокота Сенсей, Каназава Сенсей, Кобаяши Сенсей, Фуджита Сенсей, Тери Езра Сенсей, Фуджимаки Сенсей, Минегиши Сенсей и др. През месец септември 2004 г. БАФ взема дейно участие в конгреса на ИАФ, проведен в Токио.Същия месец техническата комисия на БАФ в лицето на Хр. Михайлов и Ал.Алексиев е на специализация в Хомбу-доджо и Ибараки-доджо, където са представени пред цялата айкидо общност в Япония за лични ученици на Исояма Сенсей, който в момента е и пазител на храма в Ивама. В края на месец септември на посещение в Италия (по случай 40г. Айкикай-Италия), както и участие в семинар с Дошу М. Уешиба, е изпратена 6-членна делегация от БАФ, която е приета и на кратка аудиенция при Моритеро Уешиба. Още едно събитие от голямо значение за БАФ е получаването на лиценз на организацията през месец Септември 2004г. В момента БАФ е единствената лицензирана организация в страната.